Imunoterapie

Tam, kde je to možné, je základem léčby alergií úprava nadměrné reakce organismu na alergeny, tzv. imunoterapie. Je vhodná pro pacienty, kteří trpí příznaky atopie déle než tři měsíce v roce a je nejlépe s ní začít v co nejmladším věku.

Jak na alergie u psa – léčení

Pohlaví, plemeno, typ ani počet alergenů nemají na úspěšnost imunoterapie žádný vliv. Principem je podávání směsi alergenů vybraných na základě alergologického testu, které vede k tvorbě speciálních buněk tlumících přehnanou alergickou reakci. Může to být formou injekcí nebo nově i kapek aplikovaných do dutiny ústní.

Nejčastější vedlejší reakcí je zvýšená svědivost krátce po aplikaci, která je většinou snadno řešitelná snížením dávky nebo aplikací antihistaminik ráno před jejím podáním. Zřídka se může objevit malá boulička v místě podání, která ale nevyžaduje žádné ošetření.

SPECIFIC™ CDD Food Allergen Management je kompletní, vyvážená hypoalergenní dieta pro dospělé psy obsahující omezený počet ingrediencí.
SPECIFIC™ CDD Food Allergen Management je kompletní, vyvážená hypoalergenní dieta pro dospělé psy obsahující omezený počet ingrediencí. Tato dieta je velmi vhodnou alternativou doma připravované hypoalergenní diety.

Vážnější vedlejší účinky bývají u 1% psů. Projevují se jako zvracení, průjem, slabost, kopřivka a anafylaktický šok. V takových případech se už většinou v imunoterapii nepokračuje, ale existují ojedinělé případy, kdy se dokončila za pomoci aplikace antihistaminik.

A jaká je úspěšnost této léčby? Asi 20% psů nepotřebuje žádnou další medikaci. U poloviny psů se podaří příznaky alergií utlumit a je tedy možné snížit spotřebu dalších léků.

Zbylých 30 – 40% nereaguje dostatečně nebo vůbec. Doba, za kterou dojde k pozitivní odpovědi na léčbu, je různá. Uvádí se mezi 2 a 9 měsíci. Je tedy nutné být trpělivý, protože z dlouhodobé perspektivy se to vyplatí.

labvet dermatologie

Krok 3: Obnova kožní bariéry

Krok 5: Léky na snížení zánětu a svědivosti


Kožní a plísňová onemocnění

Jedna odpověď na “Imunoterapie”

Komentáře jsou uzavřeny.

🐕 Prodej vstupenek na webinář "VÝŽIVA PSA: ZÁKLAD ZDRAVÍ" končí 23.4. v 16h! Zarezervujte si místo právě teď! 🐕

X