Bakteriologické vyšetření před krytím feny

Chovatelé, kteří jezdí krýt do zahraničí občas narazí na majitele krycího psa, který souhlas s krytím podmiňuje bakteriologickým vyšetřením fenky. Podobný požadavek začínají mít i majitelé českých psů. Důvodem jsou obavy, že fena něčím nepříjemným psa nakazí.

Je možné diskutovat o tom, zda takové nebezpečí opravdu hrozí či ne. Pravdou ale je, že uvedené vyšetření není zbytečné ani z pohledu feny. Bakteriální infekce, s kterou si organizmus feny s dobrou obranyschopností poradí, a která tedy nevyvolá onemocnění typu zánětu reprodukčních orgánů např. dělohy, může být jedním z důvodů, proč fenka nezabřezne nebo v průběhu březosti plody vstřebá.

Při závažnějších problémech může dojít i k úhynu štěňat před porodem, v jeho průběhu nebo po narození.

Bakteriologické vyšetření feny před krytím může tedy být z chovatelského hlediska zajímavé a pro chovatele je určitě důležitá informace, jak probíhá. Je třeba dodržovat dvě zásady. Ta první se vztahuje k termínu odběrů a druhá k jejich technickému provedení. Tento typ vyšetření má význam dělat až v době, kdy nastupuje hárání a fenka začíná barvit, kdy se tedy uvolňuje děložní krček a je možné se dostat k sekretu z dělohy.

SPECIFIC CPD
Během březosti a kojení se u fen zvyšují energetické a živinové požadavky. SPECIFIC™ CPD-M Puppy Medium Breed vhodným krmivem i pro březí a kojící feny všech plemen.

Jakmile zpozorujete u feny první známky hárání

Materiál pro vyšetření je třeba získat z děložního krčku. V praxi to znamená, že nestačí tamponkem vytřít přezku feny nebo začátek pochvy, ale že je třeba se pomocí speciálního nástroje (spekula) dostat až do oblasti před děložním krčkem.

V případě pozitivního nálezu je součástí vyšetření i stanovení citlivosti na antibiotika tak, aby případná léčba mohla být cílená. Pokud chovatel přijde na odběr na začátku hárání feny (1. – 2. den) a jsou zachyceny bakterie, které by mohly způsobit problém, je ještě šance před krytím fenku přeléčit a nebezpečí problémů tak zažehnat.

Odběry pro bakteriologické vyšetření fen provádíme v Labvetu. Do 24 hodin víme, zda jsou či nejsou zachyceny patogenní bakterie a další den je hotová citlivost na antibiotika. Vzorek na vyšetření může odebrat i váš veterinář a odeslat k nám do laboratoře. Můžete si hned teď rezervovat termín vyšetření.

Vyšetření je opodstatněné u nezabřezávajících fen a samozřejmě se mu nevyhnou chovatelé v případě, kdy je požadováno majitelem krycího psa. Z hlediska fen to není bolestivý zákrok. V případě prvniček je určitým doplňkem výsledků i to, že se vlastně jedná o gynekologické vyšetření feny, při kterém se ověří průchodnost a celkové utváření pochvy, což může mít význam jak při krytí, tak při porodu.

Chovalelé stále častěji požadují vyšetření na ureaplasmu. Dosud jsme tato vyšetření posílali do partnerských laboratoří, od srpna provádíme vyšetření sami.


Čtěte také: Proč nám zase fena nezabřezla?

krmiva specific
Výhodné cenové akce prémiového krmiva pro dospělé psy i štěňata značky Specific™. V akci najdete i veterinární dietu s nízký obsahem tuků a kalorií pro psy s nadváhou.

2 odpovědi na “Bakteriologické vyšetření před krytím feny”

  1. Myslím, že stejně důležité je i vyšetření psa, který daleko častěji může nakazit feny vzhledem k uroinfekcím, kterými opakovaně psi trpí. V zahraničí je to zcela běžné, stejně tak jako u fen. U nás se bohužel setkáváme s odmítnutím od majitelů psů.s vyjádřením, že přece každý pes má na penisu běžnou bakteriální floru / šodo/ a podle tvrzení veterinářů nese i 80% psů například mykoplazmu nebo jiné velmi závažné infekce. Vzhledem k tomu, že následky nese vždy majitel feny, která se od psa nakazí je takový přístup velmi nezodpovědný a majitel vše svádí na feny.

  2. Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat zda dokážete zjistit mykoplazmu u fenky?
    Po případě kdy je vhodne se objednat na stěry.
    Děkuji

    Moučkova

Komentáře jsou uzavřeny.

🐕 Prodej vstupenek na webinář "ALERGIE U PSŮ V KOSTCE" končí 26.2. v 16h! Zarezervujte si místo právě teď! 🐕

X