CRP u psů

Jak nám pomáhá odhalit záněty a co nám prozradí o zdraví našich mazlíčků

CRP, neboli C reaktivní protein, je jedním z nejdůležitějších ukazatelů zánětu v těle našeho psa. Tento protein patří mezi takzvané bílkoviny akutní fáze, což znamená, že jeho hladina v krvi se rychle zvyšuje v reakci na zánětlivý proces. Zatímco běžné hematologické vyšetření zánět odhalí až s třídenním zpožděním, CRP je mnohem rychlejší – jeho hladina se může zvýšit už za 4–24 hodin až 50–100x.

CRP je tedy skvělým ukazatelem toho, že se v těle psa něco děje, ale neřekne nám přesně, kde zánět probíhá nebo co ho způsobuje. Není specifickým ukazatelem bakteriální infekce, i když jeho hladina může být zvýšená například při pyometře nebo sepsi. Stejně tak však stoupá při neinfekčních onemocněních, jako jsou imunitně zprostředkované nemoci, nádory nebo chronická onemocnění trávicího traktu.

Je důležité vědět, že zvýšené CRP není samo o sobě důvodem k nasazení antibiotik. Vždy je třeba pátrat po příčině a potvrdit bakteriální infekci, než se rozhodneme pro léčbu antibiotiky. CRP by mělo být součástí preventivního vyšetření krve, aby veterinář měl základní hodnotu pro srovnání v budoucnu. I stoupající CRP, které je ještě v normě, může být varovným signálem.

Vyšetření CRP se však nedoporučuje u štěňat do 3 měsíců, protože jejich imunitní odpověď je nižší, a tudíž mají nižší hodnoty i při zánětu. U březích fenek se zase hladina CRP fyziologicky zvyšuje nad horní hranici.

CRP je tedy velmi užitečným nástrojem pro sledování zdravotního stavu našich psů, ale jeho výsledky je potřeba vždy interpretovat v kontextu dalších vyšetření a symptomů.

CRP je protein syntetizovaný v játrech a jeho produkce je stimulována přítomností zánětlivých cytokinů. Měření CRP je běžně používaným markerem zánětu v medicíně pro lidi i zvířata. U psů může být zvýšená hladina CRP indikátorem různých zdravotních problémů a pomáhá veterinářům rychle reagovat na změny ve zdravotním stavu zvířete. Výhodou CRP je jeho rychlá reakce na zánět a možnost sledování efektivity léčby díky jeho krátkému poločasu rozpadu.

Doporučení pro veterináře:

  • Pravidelné monitorování CRP jako součást preventivních prohlídek může pomoci včas odhalit skryté zdravotní problémy.
  • Interpretace výsledků CRP vždy v kontextu dalších klinických příznaků a diagnostických testů.
  • Vyloučení štěňat do 3 měsíců a březích fenek z pravidelného monitorování CRP kvůli fyziologicky odlišným hodnotám.

NEODČERVUJ, POŠLI BOBEK! Objednejte si parazitologické vyšetření trusu a ušetřete svého psa zbytečného odčervování!

X