Cukrovka u psa

MVDr. Petr Vokoun

Cukrovka u psa – diabetes mellitus – je nejčastější hormonální onemocnění. Na 200 psů připadá jeden diabetik. Postihuje častěji feny (u koček naopak spíše kastrované kocoury) než psy (v poměru 2:1) ve středním věku. Nastupuje plíživě.

Když pes hubne, příznaky cukrovky u psa

Prvním příznakem je žíznivost, přes velký příjem potravy postupné hubnutí, únavnost, chřadnutí, občasné zvracení a ovocný pach dechu. Bez zavedení léčby nastává rychlý úhyn vyčerpáním. Rozpoznání cukrovky je možné jedině laboratorním vyšetřením krve a moči.

Nabízíme kompletní vyšetření jater, ledvin, slinivky břišní, event. nadledvinek, štítné žlázy, vyšetření moči, krevního obrazu, stanovení hladiny cukru – nezbytné před zahájením léčby. Naučíme vás podávat inzulín a doporučíme speciální léčebné diety pro diabetiky.

Život diabetika, to jsou pravidelné kontroly v průběhu léčby, sledování hmotnosti, vyšetření krevního cukru a moči. 1 – 2x ročně doporučujeme celkové vyšetření jater, ledvin, slinivky břišní, které napomáhá k udržení vyhovujícího zdravotního stavu diabetika.

Co Vás čeká

Musíte zvládnout techniku injekčního podávání inzulínu pravidelně 1 – 2x denně. Nastavit denní režim cukrovkáře zvláště v oblasti výživy, pravidelně podávat dietní potravu nejméně 3x denně. Kontrolovat a udržovat optimální tělesnou hmotnost zvířete. U fen bývá potřebná kastrace.

Co tím získáte

Pokud je diabetes u psa včas podchycen, zajistí správná léčba a její kontrola prakticky normální život Vašeho zvířete. Při intenzivní péči a pravidelných kontrolách prodloužíte život vašemu psovi i o několik let.


Jedna odpověď na “Cukrovka u psa”

  1. Dobrý den mám 12letou kříženku bigla se špicem občas má období že pije hodně pak si vody ani třeba nevšimne. Co se týče stravy mohla by se cpát celý den až by praskla. Něhu ne i přes velký výběh a procházky je spíš obézní občas se začne jakoby davit ale nevrací a pořád má radost ze života to asi nebude cukrovka

Komentáře jsou uzavřeny.

🐕 Prodej vstupenek na webinář "VÝŽIVA PSA: ZÁKLAD ZDRAVÍ" končí 23.4. v 16h! Zarezervujte si místo právě teď! 🐕

X