Borelióza u psa a proč je obtížné ji diagnostikovat

Odpověď je jednoduchá – protože neexistuje žádný test, který by ji jednoznačně prokázal. Borelióza je klinické onemocnění a to, že dojde k infekci boreliemi, ještě neznamená, že zvíře onemocní.

Diagnostika boreliózy

Diagnóza se stanoví na základě pěti klíčových kritérii, a to jsou: klinické příznaky, výskyt klíštěte nebo vysoká pravděpodobnost expozice, pozitivní serologický test, vyloučení ostatních diferenciálních diagnóz a uspokojivá odpověď na terapii.

Je zajímavé, že zatímco 90% lidí infikovaných boreliemi klinicky onemocní, u psů je to pouhých 5%. Také se u nich téměř vůbec nesetkáváme s kožní reakcí typickou pro člověka.

Příznaky boreliózy u psa

Klinické příznaky boreliózy se u psa objevují až za několik týdnů po infekci (v experimentech to bylo 2 až 5 měsíců) a zahrnují kulhání, záněty kloubů, zvětšení mízních uzlin, letargii a horečku. U malého procenta psů mohou být vážným následkem zánět ledvin, zánět srdečního svalu a neurologické potíže.

V případě podezření na boreliózu je zapotřebí provést kompletní vyšetření krve, vyšetření moči a serologický test na protilátky. Test používaný v naší laboratoři zjišťuje výskyt protilátek proti peptidu C6, který borelie tvoří pouze po přirozené infekci v těle hostitele, a které jsou detekovatelné asi za 3 týdny po napadení. Předchozí vakcinace proti borelióze tedy není překážkou testování. Stejným testem zároveň zjistíme možnost koinfekce jinými klíšťovými patogeny, ehrlichií a anaplasmou.

I u psů, kteří nemají žádné příznaky, ale jsou ve větším riziku infekce, se doporučuje každoroční testování. Navíc se tím ověřuje úspěšnost protiklíšťových opatření a případné vakcinace.


Čtěte také: Kdy testovat psa na boreliózu?


kliste.cz: Lymská borelióza u zvířat

Jedna odpověď na “Borelióza u psa a proč je obtížné ji diagnostikovat”

  1. Naše fena BSP onemocněla před lety. Bylo to na podzim, jedno z posledních klíšťat sezóny. Že je něco zle se projevilo až za půl roku. Co vypadalo jako “ konečně se zklidnila“ najednou vygradovalo do “ neujde ani padesát metrů… ani 10 metrů… nepostavila se“ -najednou strašně rychle.
    Podařila se nakonec léčba na zastavení gradace projevu nemoci, ale kvůli tak pozdní diagnoze (ničí vina) zůstaly u feny až do konce života projevy snadné únavy, bolesti kloubů a hlavně změna osobnosti.

Komentáře jsou uzavřeny.

🐕 Prodej vstupenek na webinář "ALERGIE U PSŮ V KOSTCE" končí 26.2. v 16h! Zarezervujte si místo právě teď! 🐕

X