Prázdniny jsou za dveřmi

A s nimi i čas cestování do jižních zemí. Je-li vaším spolucestujícím i štěkající člen rodiny, nezapomeňte na platné očkování proti vzteklině zaznamenané v petpasu a též na prevenci proti srdečním červům. Tento nežádoucí suvenýr z cest jim zprostředkují komáři, kteří do těla hostitele vypustí drobounké larvičky, které se dostávají krevním oběhem do srdečních cév.

Dospělí červi se mohou dožít až sedmi let a za tuto dobu vyprodukují velké množství larviček, které opět nasaje komár a tak předá infekci dál. Aby se v něm mohly dál vyvíjet, musí být venkovní teplota aspoň 14 stupňů Celsia. S teplejšími léty je tak velká šance, že se i u nás budou úspěšně množit. V takovém Španělsku️ se jim daří od března do října.

Nemoc probíhá většinou chronicky, takže pes nemusí řadu let vykazovat žádné výrazné klinické příznaky. Postupně se objevuje kašel, dušnost, slabost až ztráty vědomí. Zjištění parazita se provádí z krve.

Léčení je poměrně obtížné, proto se jednoznačně doporučuje prevence. A tou je zničit parazita dřív, než se dostane do srdečních cév. Účinné látky v pipetách Advocate nebo Stronghold totiž zabíjejí larvičky, ale ne dospělého parazita. Nezapomeňte se proto před cestou stavit na veterině pro vhodný prostředek.

Přejeme příjemné cesty.

Labvet.cz – laboratoř pro chovatele i veterináře

Objednejte se k nám online

Po kliknutí na rezervace online níže se zobrazí kalendář, kde si můžete vybrat datum a čas návštěvy naší laboratoře, jak vám vyhovuje.
V kalendáři se zobrazují jen volné termíny umožňující objednání online.
Pro objednání mimo uvedené časy nebo sobotu volejte 220 800 465.

🐕 Prodej vstupenek na webinář "VÝŽIVA PSA: ZÁKLAD ZDRAVÍ" končí 23.4. v 16h! Zarezervujte si místo právě teď! 🐕

X