Kdy testovat psa na boreliózu?

Aktivita klíšťat je stále na nejvyšším stupni. Proto několik otázek a odpovědí k testování na boreliózu.

borelióza u psa příznaky
Borelioza u psa a kdy ji testovat?

Kdy tedy testovat psa na boreliózu?

1. Když se projeví klinické příznaky

Nejčastěji se borelióza u psa projevuje jako artritida, proto při kulhání a bolestivosti kloubů je zapotřebí zvážit i tuto diagnózu.

Druhým projevem je nefritida, zánět ledvin. Jedná se o závažný stav, naštěstí však nebývá častý. Problém je v tom, že může nastupovat plíživě a diagnostikován tak bývá až v pokročilém stadiu onemocnění.

Příznaky kožní, nervové a srdeční, typické pro člověka, bývají u psů velmi vzácné.

2. Preventivně jednou ročně

Z důvodu včasného podchycení výše zmíněného postižení ledvin se doporučuje pravidelný roční screening. Je zapotřebí mít na mysli, že postinfekční protilátky se v krvi objeví až za tři týdny po infekci, takže nemá cenu běžet na vyšetření okamžitě po vyndání klíštěte. Navíc si ověříme úspěšnost našich antiparazitárních opatření a zjistíme, jsou-li klíšťata v našem okolí boreliemi nakažena.

Můj pes byl očkovaný, má smysl dělat mu test?

Protilátky proti borelióze nevydrží celý rok, proto určité riziko nákazy je i u očkovaných jedinců. Navíc test zjišťuje protilátky proti C6 peptidu, který se tvoří výhradně po infekci, nikoli po očkování. Případné postvakcinační protilátky tedy výsledky nijak nezkreslí.

Můj pes má pozitivní test, ale nemá žádné potíže. Má se léčit?

V první řadě je nutné si uvědomit, že naprostá většina pozitivních zvířat naštěstí nikdy neonemocní. Takže žádnou paniku.

Po pozitivním krevním testu by se ještě měla vyšetřit moč na obsah bílkoviny (proteinurie – test UP/UC). To může být indikátorem poškození ledvin ještě před nástupem klinických příznaků. Pokud je výsledek negativní, je dobré toto vyšetření pravidelně dvakrát až třikrát ročně opakovat, aby se případně včas zahájila léčba.

Jestliže je tedy pejsek pozitivní, ale bez příznaků a bez proteinurie, antibiotika není nutné nasazovat. Zbytečně bychom ho totiž vystavovali riziku vedlejších účinků léčby (zvýšení jaterních testů, trávicí potíže) a navíc bychom nadužitím antibiotik mohli přispět ke vzniku rezistentních bakterií.


Čtěte také: Proč je tak obtížné diagnostikovat boreliózu?


Labvet.cz – laboratoř pro chovatele i veterináře

Objednejte se k nám online

Po kliknutí na rezervace online níže se zobrazí kalendář, kde si můžete vybrat datum a čas návštěvy naší laboratoře, jak vám vyhovuje.
V kalendáři se zobrazují jen volné termíny umožňující objednání online.
Pro objednání mimo uvedené časy nebo sobotu volejte 220 800 465.

PESWEB: Lymská borelióza

NEODČERVUJ, POŠLI BOBEK! Objednejte si parazitologické vyšetření trusu a ušetřete svého psa zbytečného odčervování!

X