JAKÝ test na alergeny vybrat?

Kožní nebo krevní

Oba dva testy jsou stejně dobré, jsou považovány za citlivý standard, jen každý měří trochu něco jiného.

Krevní test měří protilátky IgE, které se objevují krátce po kontaktu s alergenem v obvodové krvi. Rychle vyběhnou, ale jejich poločas je krátký. U člověka se udává 2 – 3 dny, u psů je to podobné. Pokud tedy alergen z prostředí vymizí, hladina těchto protilátek cca po 2 týdnech není měřitelná. Krevní testy proto mají smysl dělat v sezóně při akutních potížích a je to možné už i krátce po jejich vzniku.

SPECIFIC™ CDD Food Allergen Management je kompletní, vyvážená hypoalergenní dieta pro dospělé psy obsahující omezený počet ingrediencí.
SPECIFIC™ CDD Food Allergen Management je kompletní, vyvážená hypoalergenní dieta pro dospělé psy obsahující omezený počet ingrediencí. Tato dieta je velmi vhodnou alternativou doma připravované hypoalergenní diety.

Při kožních testech se do kůže vpraví malé množství alergenu, na který se navážou IgE protilátky navázané na určité buňky. To způsobí uvolnění látek, které spustí alergickou reakci. Jejím projevem je zarudlý puchýřek. Tyto reakce se ale objevují až po několika týdnech od prvního setkání s alergenem. Poločas takto vázaných IgE je delší než v krvi, cca 2 – 3 týdny. To znamená, že kožní reakce na alergen začíná později, ale vydrží déle. Kožní testy tedy má smysl dělat až po několika týdnech od vzniku potíží, ale je možné testovat i týdny až měsíce po jejich vymizení.

Proto vycházejí shodné výsledky v obou testech na roztoče po celý rok, vzhledem k jejich neustálé přítomnosti v prostředí. Sezónní alergeny vyšetřujeme krevními testy v sezóně, kožními až několik týdnů po jejím nástupu.

Je tedy dobré u každého alergika načasovat a vybrat testy individuálně podle průběhu jeho potíží. Ušetříte si tím zklamání z „nefungujícího“ vyšetření. A pokud to finance umožňují, doporučuje se udělat testy oboje.

Čtěte také: Jak na alergie u psa

rezervace vyšetření

NEODČERVUJ, POŠLI BOBEK! Objednejte si parazitologické vyšetření trusu a ušetřete svého psa zbytečného odčervování!

X