Obnova kožní bariéry

Jednou z příčin, která se podílí na rozvinutí atopie, je nedostatečná funkce kůže coby bariéry proti pronikání alergenů a infekcí. U lidí byl řadou studií prokázán pozitivní vliv látek, které kůži vyživují zvenčí i zevnitř. Nemáme důvod se domnívat, že by to u psů mělo být jinak.

Alergie u psa

Nejčastěji používané jsou nenasycené mastné kyseliny. Jednak příznivě ovlivňují složení tuků v pokožce, ale též mají lehký protizánětlivý účinek a působí tak synergicky s kortikoidy nebo antihistaminiky. Tím mohou pomoci snížit jejich dávku. Podávání ale musí být dlouhodobé, první efekt můžeme vidět tak za jeden až dva měsíce.

SPECIFIC™ CDD Food Allergen Management je kompletní, vyvážená hypoalergenní dieta pro dospělé psy obsahující omezený počet ingrediencí.
SPECIFIC™ CDD Food Allergen Management je kompletní, vyvážená hypoalergenní dieta pro dospělé psy obsahující omezený počet ingrediencí.

Dalším doplňkem stravy, který se doporučuje u onemocnění kůže, je zinek. Tento prvek hraje důležitou roli při regulaci imunitního systému, hojení ran a správné keratinizaci kůže. Z vitamínů jsou důležité A, C a E. Vitamín A je klíčový pro keratinizaci kůže, vitamíny C a E jsou významné antioxidanty, které chrání kůži před vedlejšími účinky oxidativního stresu. Ten je považován za jednu z významných příčin vzniku atopické dermatitidy u psů.

Dalším potravním doplňkem, který se v poslední době stal populárním hlavně v kloubní výživě, je MSM. U onemocnění kůže se využívá jeho protizánětlivého účinku, který vede k následné snížení svědivosti. Kromě vnitřního užívání je možné tyto látky dodávat organismu i formou tzv. spot on (kapka za krk) nebo šamponů.

Výběr produktů záleží na stavu pacienta a peněženky majitele, ale v každém případě bychom tento krok v léčbě alergií vynechat neměli.

Kožní a plísňová onemocnění

Krok 2: Zvládnutí druhotných infekcí

Krok 4: Imunoterapie


labvet dermatologie

Jedna odpověď na “Obnova kožní bariéry”

Komentáře jsou uzavřeny.

🐕 Prodej vstupenek na webinář "VÝŽIVA PSA: ZÁKLAD ZDRAVÍ" končí 23.4. v 16h! Zarezervujte si místo právě teď! 🐕

X