Co je to za psa 4

Plemeno na obrázku je velmi staré a nejedná se o žádnou „fifinku“ ale o velmi pracovitého psa. Desmond Morris ve své Encyklopedii uvádí, že se plemeno chovalo v oblasti Algarve, která se nachází na jihoportugalském pobřeží. Pravdou je, že je používali rybáři nejen v této oblasti. Údajně psi tohoto plemene pomáhali rybářům nahánět ryby do sítí, sítě vytahovat, a pokud z nich některá ryba unikla, tak ji ulovili a aportovali.

Jedná se o plemeno s vynikajícím zrakem a i této vlastnosti rybáři využívali. Psi dokázali na dálku identifikovat velká hejna ryb a štěkotem na ně upozorňovali. Jejich poměrně vysoký a daleko se rozléhající hlas prý byl využíván jako mlhová siréna v době, kdy byla viditelnost na moři takřka nulová.

Plemeno muselo úzce spolupracovat s lidmi, rybářské lodě byly malé a oddělovat na nich psy od sebe, nebylo možné. Proto má plemeno velmi prošlechtěnou přátelskou povahu vůči lidem i ostatním psům a je ideálním rodinným psem.

V polovině minulého století ale plemeno takřka vyhynulo a zůstalo jen pár jedinců. Systém rybolovu se změnil a příjemný pes s vodě odolnou srstí už nebyl potřeba. Jak už to bývá, našlo se pár jedinců, kterým se podařilo chov plemene nejen udržet, ale i rozšířit.

Plemeno je populární nejen ve své domovině v Portugalsku, ale v celé Evropě a také v Americe. Jedním z jeho majitelů byl např. americký prezident Barack Obama. Washington Post porovnával dary, které prezident Obama dostal od různých státníků. Na pátém místě mezi nejlepšími prý figuruje český dar – miska pro psa.

Portugalský vodní pes

Do plemenné knihy ČMKU byli první příslušníci plemene zapsáni v roce 2008. Dnes se jedná o slušně zastoupené plemeno, protože se ročně zapisuje okolo 100 jedinců.

Portugalský vodní pes – foto Jan Tichý

Plemeno má typickou srst vodních psů. Vyskytuje se ve dvou typech- dlouhá zvlněná nebo kratší kudrnatá. Srst nelíná a plemeno je vhodné pro většinu alergiků. Úprava srsti je podobná jako u dalších pro vodní práci používaných plemen. Správně typovali ti, kdo napsali, že se jedná o portugalského vodního psa.

2 odpovědi na “Co je to za psa 4”

Komentáře jsou uzavřeny.

🐕 Prodej vstupenek na webinář "VÝŽIVA PSA: ZÁKLAD ZDRAVÍ" končí 23.4. v 16h! Zarezervujte si místo právě teď! 🐕

X